Menü Simge

DUYURULAR > 2023 Yılı Turist Rehberliği Taban Ücretleri Açıklandı

2023 yılında uygulanacak olan "Turist Rehberliği Taban Ücretleri" 2023 yılı için belirlenmiş olan %122,9 yeniden değerleme oranında güncellenerek aşağıdaki şekilde duyurulmuştur. 

 

Bakanlık Makamının 28.12.2022 tarihli ve 3280888 sayılı Olurları ile turist rehberlerine ait 2023 yılında hizmet grupları itibariyla uygulanacak taban ücretleri aşağıda belirtildiği şekilde uygun görülmüştür.

          



Hizmet Grubu

Taban Ücret 

A- Günlük Tur

 1.944 TL

B- Transfer  

974 TL

C- Gece Turu 

974 TL

D- Paket Tur 

2.343 TL

E- Aylık Ücret  

 19.433 TL

 01.01.2023 tarihi itibariyle geçerlidir.


Taban ücretler nettir, stopaj ve benzeri kesintilerden sonra kalan ve rehbere net olarak ödenecek tutar, taban ücretten düşük olamaz. 

Rehberlerin taban ücretten daha düşük ücret alması ve acentelerin rehberlere taban ücretten daha düşük ödeme yapması; mevzuata aykırıdır ve her iki taraf için cezai yaptırımı bulunmaktadır. 

Tura çıkmadan önce imzalayacağınız zorunlu sözleşme metninde, ücretlerin de yer aldığını anımsatmak isteriz. 


Paket Tur Nedir? 

Paket turun, mevzuattaki tanımı aşağıda yapılmıştır.

Mevzuatta Paket Tur: Ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren turlar. 

Paket tur, günlük turlar dışındaki turlardır. 
• Paket tur, konaklamayı içerir. 
• Bir başka deyişle (örnek vermek gerekirse): 15 günlük Anadolu (Batı veya Doğu) turunuz, konaklama ve ulaşımı birlikte içerdiği için, paket tur kapsamına girmektedir. Bu turda ödenecek taban ücret; (15 gün x içinde bulunulan yıla ait paket tur taban ücreti) hesaplaması sonucundan az olamaz. 
• Paket tur ücreti olarak Bakanlık tarafından belirlenen o yıla ait günlük paket tur ücretinin tur gün sayısı ile çarpılarak elde edilecek rakam toplam alınacak net rehberlik ücretidir.

29 Aralık 2022 Perşembe / Bu haber daha önce 14512 kez okundu.